Geschiedenis

Geschiedenis

van Chi Neng Qigong

HomeChi Neng QigongGeschiedenis

AGENDA

Ying & Yang

tegengestelde energieën

Yang

mannelijke energie
zomer
doelgericht
beweeglijk

Yin

vrouwelijke energie
winter
vasthoudend
ontvankelijk

Geschiedenis

Chi Neng is een medische vorm van Qigong, een Chinese bewegingskunst, ontwikkeld door Dr. Pang Ming die in China het grootste medicijnloze ziekenhuis heeft opgericht.

De methode is gemakkelijk aan te leren in korte tijd. De lift chi up pour chi down is de basisoefening, waardoor alle meridianen worden geopend, de energie vrij kan stromen en je je vitaler zult voelen. Je komt tot rust en lichamelijk en geestelijk meer in balans, waardoor je je gezondheid verbetert. Het versterkt je immuunsysteem.
Door de oefening te doen met visualisaties en affirmaties wordt de genezing aanzienlijk versterkt en bevorderd. Doordat de energie 24 uur door het lichaam stroomt verkrijg je vooral een helend effect als je elke dag oefeningen doet. Per dag 20 min. geeft al resultaat, preventief is 45 min. optimaal.

In het ziekenhuis waar dr. Pang Ming als arts werkte, ging hij samen met patiënten experimenteren met specifieke Qigong bewegingen. Hij boekte veel resultaat, de patiënten werden sneller beter, medicijnen hadden minder bijwerkingen. Hij onderzocht die vormen van Qigong die het meest effectief bleken bij de behandeling van ziekten.
Zo ontstond de methode die in China bekend staat als Zhineng Qigong.
Dr. Pang Ming besloot in 1988 aan te tonen dat Zhineng Qigong voldoende is om zieke mensen te genezen en richtte het Huaxia Zhineng Ziekenhuis op in Beijing, waar 7.000 mensen elke dag Chi Neng Qigong beoefenden. Dit ziekenhuis telde meer dan 700 medewerkers, onder wie 30 westers opgeleide artsen. Deze artsen hadden een ondergeschikte rol. Zij stelden diagnoses met westerse apparatuur en voerden na een maand oefenen controles uit bij de patiënten.

‘Ik wil het mysterie vervangen door gedegen wetenschappelijk onderzoek’. Was de wens van Dr. Pang Ming. Deze grootmeester beoefent sinds zijn zesde Qigong en Tai Chi. Hij is opgeleid in de Chinese traditionele geneeswijzen en is westers geschoold arts.
De leraren waren vaak oude patiënten, die na hun genezing in het ziekenhuis bleven om de nieuwkomers te begeleiden. Inmiddels zijn meer dan 200.000 patiënten behandeld en is een effectiviteitspercentage van 95% bereikt. Ruim 180 chronische aandoeningen zijn behandeld, waaronder verschillende vormen van kanker, diabetes, nierziekten, hoge bloeddruk, aangeboren hartafwijkingen, verlammingen, beroertes en astma. Alle behandelingen zijn voor wetenschappelijke doeleinden gedocumenteerd.

Door politieke omstandigheden is het ziekenhuis gesloten. Mede door het sluiten van dit ziekenhuis, wat voor velen een zeer pijnlijke en teleurstellende gebeurtenis was, heeft Chi Neng Qigong een enorme vlucht naar het buitenland genomen.

Één van de boeken die geschreven is over de ervaringen van patiënten in het ziekenhuis is het boek:
101 Miracles of Natural Healing van Master Luke Chan. In het Nederlands te downloaden via www.chinenghealing.nl
Chi Neng Qigong – meditatie in beweging voor de Westerse mens : Patricia van Walstijn, oprichter van het Chi Neng Institute in Europa in 1998, heeft haar ervaringen vastgelegd in haar boek samen met Roy Martina, preventief arts.
In 2008 is het boek Chi Neng Qigong – Geïnspireerd en ontspannen leven, door Patricia van Walstijn, uitgekomen.

101 Miracles of Natural Healing
Master Luke Chan

Chi Neng Qigong - meditatie in beweging voor de Westerse mens - Chi move

Chi Neng Qigong – meditatie in beweging voor de Westerse mens
Patricia van Walstijn & Roy Martina

Chi Neng Qigong – Geïnspireerd en ontspannen leven
Patricia van Walstijn