Wat is het?

Wat is het?

Chi Neng Qigong

HomeChi Neng QigongWat is het?

AGENDA

~
Door oefeningen te herhalen, ontwikkel je kracht en innerlijke balans.
~

Wat is het?

Qigong is een oude Chinese bewegingsleer met als doel gezond te blijven of te worden. Alle oefeningen zijn erop gericht om de levensenergie te laten stromen en zo de balans in lichaam en geest te herstellen en bevorderen.

In China wordt Qigong al eeuwenlang beoefend als onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. In deze leer wordt voor een groot deel uitgegaan van de helende kracht van het lichaam. ‘Qi’ staat voor levensenergie en ‘gong’ voor werken. Simpel gezegd betekent Qigong dus ‘werken met levensenergie’. Dat klinkt ingewikkeld, maar in de praktijk zijn het vaak simpele oefeningen die vrij makkelijk kunnen worden aangeleerd. Het zijn vooral rek- en strekoefeningen die langzaam en vooral staand worden uitgevoerd. Ze kunnen echter ook heel goed zittend worden gedaan.

Chi Neng Qigong - Wat is het - Chi move

Volgens de traditionele leer stroomt de levensenergie door energiebanen in het lichaam. De oefeningen zorgen ervoor dat er geen blokkades in deze energiebanen ontstaan. Chi Neng Qigong is een bepaalde vorm van Qigong, dat er bovendien van uitgaat dat het lichaam van nature over herstellende krachten beschikt. De oefeningen bevorderen daardoor de gezondheid. Los daarvan maakt Qigong iemand bewust van de wisselwerking tussen lichaam en geest.

De bewegingen van Chi Neng Qigong zijn gebaseerd op de bewegingen van kraanvogels. Met zachte, vloeiende bewegingen stijgen zij op en dalen ze weer. Deze zachte en vloeiende bewegingen zorgen voor mentale rust. Met deze bewegingen schep je de Qi energie op jouw handen en creëer je een Qi veld in en om jouw lichaam.

Werken met levensenergie

Qigong lijkt enigszins op meditatie, al zijn de oefeningen fysieker. Niet voor niets heet het ‘werken’ met levensenergie. Er zijn veel verhalen bekend over mensen die zich ziek voelden en middels Qigong genazen van hun aandoeningen. De Qigong bewegingsleer heeft een preventieve medische werking. De oefeningen van Chi Neng Qigong helpen bijvoorbeeld bij het verlichten en voorkomen van hoofdpijn en nek- en rugklachten.

Chi Neng Qigong is niet zweverig

Vaak wordt dit soort traditionele filosofie gezien als vaag of zweverig, maar de werking ervan is heel concreet. Al vanaf het moment dat we worden geboren, wordt ons lichaam en onze geest gestuurd door energieën. Dat merk je bijvoorbeeld nadat je een intensief gesprek hebt gevoerd. Van tevoren voelde je je levendig en fit, na afloop moe en uitgeput. De energie is dan weggestroomd. Wanneer je je regelmatig slap en uitgeblust voelt, kan Chi Neng Qigong dan ook kan helpen die energie beter in balans te brengen én te houden.